دانستنیهای صنعت چسب
روان کننده بتن چیست؟
روانکننده بتن چیست؟
روانکننده بتن به منظور بهبود قابلیت ها و کارایی بتن به آن افزوده می شود. این روانکننده ها که افزودنی های کاهنده آب نیز نامیده می شوند از مواد آلی و یا ترکیب آن ها با مواد معدنی بدست می آیند.
افزودن روانکننده به بتن یکی از بهترین روش های بالا بردن کارایی و روانی بتن محسوب می شود به نحوی که بدون نیاز به افزایش نسبت آب به سیمان می توان در مصرف سیمان صرفه جویی نموده و عمل تراکم و اختلاط بتن را به سهولت اجرا کرد. روانی بتن به شکل پذیری آن اشاره دارد و اندازه گیری آن با استفاده از آزمایش اسلامپ صورت می گیرد.
افزودنی های کاهنده آب یا روانکننده ها باعث پراکنده شدن سیمان در مخلوط بتن می شوند و با ایجاد سطوح بیشتر برای تماس با آب عمل هیدراتاسیون سیمان را بهبود می بخشند.
مقاومت بتنی که با روانکننده ها مخلوط می شود نسبت به بتنی که با نسبت مشابه آب به سیمان و بدون روانکننده ها ساخته می شود بالاتر می باشد. تقلیل دهنده های آب به میزان قابل توجهی باعث بهبودی خواص بتن می شوند. با این مقدمه، در ادامه این نوشته از ساختمانچی با ما همراه باشید تا با روانکننده های بتن آشنا شوید.
برای خرید فوق روانکننده نرمال MERQUA آبادگران روی لینک کلیک کنید
عملکرد روانکننده بتن
در صورت ترکیب سیمان پرتلند با آب، کم بودن نیروی دافعه در بین ذرات سیمان باعث چسبیده شدن این ذرات به یکدیگر و ایجاد کلوخه می شود.
افزودن روانکننده ها این کلوخه های ایجاد شده را از هم باز می کند و ذرات سیمان را پراکنده می سازد، پخش شدن ذرات سیمان و کاهش نیروی جاذبه بین آن ها حرکت ذرات را آسان تر می کند. در این صورت بتن حاصل شده از خاصیت روانی بالایی برخوردار است و کارایی آن نیز نسبت به بتن بدون روانکننده بیشتر می باشد.
مزایای استفاده از روانکننده بتن
- نسبت آب به سیمان یکی از مهم ترین عوامل مؤثر بر بهبود خواص مکانیکی بتن است. کاهش این نسبت باعث بهبود ویژگی های مکانیکی بتن و افزایش مقاومت و پایایی آن در برابر نفوذ آب می شود.
- روانکننده های بتن، دوام بتن را در مقابل خشکی و یا رطوبت مداوم، ذوب شدگی و یخبندان مستمر و مواردی نظیر آن ها بالا می برد.
- این افزودنی های کاهنده آب با کاهش مصرف آب و سیمان مصرفی باعث افزایش روانی سیمان و شکل پذیری آن می شوند.
- این مواد کارایی مورد نیاز در هنگام بتن ریزی را فراهم می کنند و با افزایش کارایی در مکان های دور از دسترس و قالب ها با آرماتور انبوه باعث سهولت در بتن ریزی می شوند.
- این مواد افزودنی با کاهش میزان مصرف سیمان کارایی لازم را برای بتن فراهم کرده و باعث کاهش حرارت هیدراتاسیون در بتن خواهند شد.
- کاهنده های آب بر زمان گیرش بتن تاثیرگذار هستند و انواع این کاهنده ها با توجه به مواد تشکیل دهنده خود اثرات مختلفی بر گیرش بتن می گذارند.
- روانکننده ها با کاهش میزان آب اختلاط در اسلامپ باعث کاهش جمع شدگی سیمان و افزایش مقاومت بتن می شوند. کاهش آب اختلاط به نوع سیمان، نوع و مقدار افزودنی هایی نظیر خاکستر بادی و روباره، نحوه اضافه کردن افزودنی ها، مقدار هوا، نسبت آب به سیمان و نوع سنگدانه های سیمان بستگی دارد.
- استفاده از روانکننده های بتن منجر به کاهش تخلخل خمیر سیمان و در نهایت نفوذناپذیری آن می شود. در بتن های حاوی روانکننده می توان با کاهش عیار سیمان مصرفی میزان نفوذپذیری بتن را کاهش داد که این امر ناشی از درجه حرارت بالای هیدراتاسیون می باشد.
- مواد افزودنی باعث افزایش کیفیت، مقاومت، دوام، کارایی و نفوذناپذیری بتن در برابر آب شده و اجرای عملیات بتن ریزی را آسان تر می کنند.
برای بازدید از بخش ساختمانی ما روی لینک کلیک کنید
انواع روانکننده بتن
روانکننده ها بر اساس زمان گیرش اولیه ای که با افزودن آن ها در بتن اتفاق می افتد به سه دسته تقسیم می شوند:
روانکننده دیرگیر
روانکننده های دیرگیر همزمان با کاهش نسبت آب به سیمان، میزان کارایی و روانی بتن را بالا برده و زمان گیرش اولیه آن را به تاخیر می اندازند. این روانکننده ها به دلیل ایجاد تاخیر در زمان گیرش بتن برای بتن ریزی در فصل تابستان و مناطق گرمسیری مناسب هستند.
با استفاده از روانکننده های دیرگیر می توان از ایجاد ترک در سطح بتن، خزش و انقباض آن جلوگیری نمود. پمپاژ بتنی که با روانکننده ها مخلوط می شود راحت بوده و نیازی به افزایش آب ندارد. این افزودنی ها میزان چسبندگی مصالح را در بتن هایی که از دانه بندی مناسب برخوردار نیستند افزایش می دهند و برای بتن ریزی ستون ها، تیرها و دیوارهای برشی مناسب می باشند.
روانکننده زودگیر
روانکننده های زودگیر مدت زمان گیرش بتن را کاهش داده و برای بتن ریزی در آب و هوای سرد مورد استفاده قرار می گیرند. این روانکننده ها با افزایش کارایی و روانی بتن، پرداخت پذیری آن را نیز بهبود می بخشند و به میزان 5 درصد آب اختلاط بتن را کاهش می دهند.
این افزودنی های کاهنده بدون نیاز به آب بیشتر، عمل پمپاژ را آسان تر می کنند. روانکننده های زودگیر در بتن ریزی با مصالح سنگی و بتن ریزی توسط پمپ کاربرد دارند. علاوه بر آن این مواد را می توان به بتن هایی که از ترکیبات پوزولانی تشکیل شده اند نیز افزود.
روانکننده معمولی
روانکننده هایی که کارایی آن ها در حد معمولی و مطلوب است به منظور بتن ریزی در آب و هوای معتدل مورد استفاده قرار می گیرند.
استفاده از این افزودنی ها روانی و مدت زمان کارایی بتن را افزایش داده و با کاهش جداشدگی در روانی بتن مقاومت فشاری آن را نیز بالا می برد. این مواد را می توان به ملات سیمانی، بتن های مسلح و معمولی افزود و در بتن ریزی درجا و بتن ریزی توسط پمپ نیز مورد استفاده قرار داد.
عوامل مؤثر بر قیمت روانکننده بتن
روانکننده های بتن به صورت های ابر روانکننده، سوپر روانکننده و روانکننده موجود هستند که با توجه به شرکت تولید کننده قیمت های مختلفی دارند. با توجه به طرح اختلاط بتن می توان میزان روانکننده لازم برای حجم و وزن معینی از بتن را تعیین کرد و سپس نسبت به خرید روانکننده اقدام نمود.
کلام پایانی
امیدواریم از مطالعه این نوشته لذت برده و با انواع روانکننده های بتن آشنا شده باشید. در صورت تمایل نظرات خود در این نوشته را با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
دلیل استفاده از روانکننده بتن چیست؟
افزودن روانکننده به بتن یکی از بهترین روش های بالا بردن کارایی و روانی بتن محسوب می شود به نحوی که بدون نیاز به افزایش نسبت آب به سیمان می توان در مصرف سیمان صرفه جویی نموده و عمل تراکم و اختلاط بتن را به سهولت اجرا کرد.
استفاده از روانکننده چه تاثیر بر کارایی و مقاومت بتن دارد؟
نسبت آب به سیمان یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر بهبود خواص مکانیکی بتن است. کاهش این نسبت باعث بهبود ویژگی های مکانیکی بتن و افزایش مقاومت و پایایی آن در برابر نفوذ آب می شود که با استفاده از روانکننده بتن، با حفظ نسبت آب به سیمان کارایی بتن، بالا برده می شود.
روانکننده ها بر اساس زمان گیرش اولیه ای که با افزودن آن ها در بتن اتفاق می افتد، به چند دسته تقسیم می شوند؟
روانکننده دیرگیر، روانکننده زودگیر و روانکننده معمولی
برای مشاهده قیمت چسب ها و خرید چسب و سایر محصولات چسب ایران به صفحه فروشگاه سایت مراجعه کنید.